Kayaba – japanski proizvođač amortizera, osnovana sada već davne 1919. Naziv je dobila  po svome osnivaču, gospodinu Shiro Kayaba.

Danas je KYB jedan od najvećih svjetskih proizvođača amortizera te lider u razvoju i aplikacijama hidraulične tehnologije. KYB laboratoriji, baziran na hidrauličnoj tehnologiji, prvi je hidraulički laboratorij koji je dobio prestižnu „Demingovu nagradu“ za potpunu kontrolu kvalitete. KYB godišnje proizvodi oko 60 milijuna komada amortizera za OE i tržište rezervnih dijelova

Vodeći svjetski proizvođači automobila ugrađuju upravo KYB amortizere u nove automobile. (Ford, Renault, VW, Seat…)

Paleta KYB proizvoda za europsko tržište obuhvaća šest vrsta amortizera:

amortizeri punjeni uljem - Premium, plinski amortizeri - Excel-G linija, Gas-A-Just linija, Ultra SR linija, AGX linija i Ultra SR linija KYB amortizera.

Premium linija Kayaba amortizera

Osnovna verzija su amortizeri punjeni uljem poznati pod imenom Premium. Visoka kvaliteta tih amortizera, uostalom kao i svih njihovih proizvoda, garantiraju dugotrajnost.

 Excel-G linija Kayaba amortizera

Sljedeća vrsta amortizera su plinski amortizeri. Plin pod visokim pritiskom omogućava bolje performanse što znači bolje držanje vozila na kolniku.

 Gas-A-Just linija Kayaba amortizera

Gas-A-Just je sljedeća stepenica u ponudi. Zahvaljujući svojoj posebnoj konstrukciji oni se prilagođavaju uvjetima vožnje. Idealni su za vozila koja zahtijevaju natprosječnu amortizaciju.

 

Ultra SR linija Kayaba amortizera

Ultra SR amortizeri namijenjeni su sportskoj vožnji. Izrađeni su tako da osiguravaju odličnu stabilnost i upravljivost vozila. Namijenjeni su vozačima koji vole sportsku vožnju i kojima je najvažnija upravljivost vozila.

 

AGX linija Kayaba amortizera

Osnovna odlika AGX amortizera je jednostavno podešavanje tvrdoće. Zavisno od modela amortizera moguć je odabir između 4, odnosno 8 položaja koji određuju tvrdoću.

 

MonoMax linija Kayaba amortizera

Monomax amortizer proizveden je kao rezultat posebnih zahtjeva vozača vozila s pogonom na sva četiri kotača (4WD) s maksimalnom kontrolom snage i izdržljivosti. Najveći 46 mm cilindar sadrži čak 60% više N2 plina i ulja nego standardni 37 mm cilindar. Ovakva konstrukcija omogućava veće apsorpcije udaraca sa zahtjevnog i neravnog terena. Gumeni zaštitnici od prašine također su posebno izrađeni za ovu vrstu amortizera i bolje štite klip amortizera od metalnih i plastičnih štitnika u teškim uvjetima vožnje.

 Osim amortizera u ponudi postoje opruge i setovi zaštitnih guma.

Opruge Kayaba

KYB K-Flex opruge podliježu OE specifikaciji i po dizajnu opruge i minibloka identične su oprugama koje se koriste u Audiu, BMW-u, Vauxhall-u i Volkswagen-u.